Maasduinen 4 en 11 augustus

Op 4 augustus zijn we op de Hamert geweest. Een prachtig gebied, bestaande uit stuifduinen, begroeid met bloeiende heide, en met mooie vennen en vennetjes.

Indrukwekkend is het kruisbeeld bij de executieplek van 7 Limburgse verzetsstrijders, die hier in 1943 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Uit een ander tijdperk, 1800 voor Christus, stamt het Vorstengraf. Dit graf in de vorm van een heuvel is door de onderzoekers in tact gelaten, omdat men van andere graven uit die tijd weet, wat de inhoud globaal is. Overledenen werden in de tijd van die grafheuvels gecremeerd. De as werd in een urn gedaan en, met allerlei persoonlijke spullen en kado's, in zo'n heuvel begraven. Die spullen zijn ook de aanleiding geweest, dat die heuvels, in het maasduinengebied zo'n 100tal, in de loop van de tijd zijn geplunderd. Het begraven in grafheuvels was in dit gebied tot de komst van de Romeinen gebruikelijk. Goed, dat dit Vorstengraf behouden blijft.

Kortom, dit gebied is om meerdere redenen, zeer de moeite waard.

11-augustus

Het Maasduinengebied blijft aantrekkelijk. Vandaar, dat we hier op 11 augustus met de vrijdag wandelgroep wederom op stap zijn geweest. Nu was het noordelijk deel nabij Afferden het doel. We zijn gestart bij camping Roland. Ook in dit deel van de Maasduinen tref je, naast gevarieerd bos, ook heidevelden aan. In deze tijd erg mooi, omdat de heide in bloei staat. Dit gebied, Bleijenbeek geheten, herbergt ook het gelijknamige kasteel. Althans, wat er na een roerige bestaansgeschiedenis van over is gebleven. Gebouwd vanaf 1300 is het kasteel bewoont door families, waarvan de namen nu nog links en rechts opduiken in straatnamen, zoals Mirlaer, Schenk van Nijdeggen, enz. Het is in 1589 ook nog veroverd door de Spanjaarden. En vanaf 1872 hebben er Paters hun domicilie gehad. In 1900 opgevolgd door Nonnen, die het in 1917 voor gezien hielden. In 1945 is het gebombardeerd door de Duitsers. De huidige eigenaar is Fortis Vastgoed BV, die rondom de ruïne een golfterrein en vakantievilla's uitbaat. In het bos tref je ook een kapel aan, de Paoterskapel geheten. Verderop op de hei bevindt zich de Duvelskuul. Een waterplas, die zijn naam ontleend aan het turfsteken, dat hier in het verleden heeft plaatsgevonden. Blijkbaar zakte er nog weleens iemand weg in de drassige bodem, met een enkele reis naar de duivel en de hel tot gevolg. Vandaar de naam Duvelskuul.

Van ons is er niemand in de Duvelskuul achter gebleven, dus konden we na een mooie wandeling met een goed gevoel terug naar de koffie bij ATV.

4-8-2023
11-8-2023

Locatie

Accommodatie/
Clubhuis ATV Venray
Sportlaan 1
5801 AH Venray
Route

 

Bereikbaar

Email: info@atvvenray.nl
telefoon: +31 (0)4785552
(beperkt tel. bereikbaar)
Terug naar boven