Atletiek

Wie aan atletiek wil gaan doen, kan het best lid worden van een atletiekvereniging. In Nederland zijn er ongeveer 300.  Deze verenigingen zijn aangesloten bij de Atletiekunie. Hier zijn altijd genoeg trainers voor alle atleten, jong en oud. Bovendien heeft een vereniging alle atletiekmaterialen die je zó kunt gebruiken. Je kunt hier trouwens terecht voor zowel de baan- als de looponderdelen. Daarnaast mogen alleen atleten die lid zijn van deze verenigingen meedoen aan officiële (echt geldige) wedstrijden. 

De Atletiekunie organiseert wedstrijden en controleert (of laat controleren) of alles volgens de regels gaat. De mensen die bij de Atletiekunie werken zorgen ook voor goede opleidingen, trainingen, juryleden en scheidsrechters. Ze hebben contact met het buitenland en zorgen dat de atleten die mogen deelnemen aan belangrijke wedstrijden, bijvoorbeeld de Olympische Spelen, daar heen kunnen reizen, er kunnen slapen, trainen etc.

Atletiek wordt beoefend op een atletiekbaan. Bijna iedere vereniging heeft zo’n baan terwijl er vroeger alleen grasbanen waren. Later kwamen daarvoor in de plaats sintelbanen (gemaakt van heel kleine losse steentjes), omdat de atleten daarop sneller konden lopen en beter konden trainen. Nu zijn er ook 'kunststofbanen' die eruit zien als een zachte mat met piepkleine gaatjes. En je raadt het al: op die banen wordt nog sneller gelopen. De atletiekbanen zijn meestal ovaal en 400m lang. Het midden van de 'rondbaan' is grotendeels van gras; daar worden de meeste werponderdelen gedaan. ( Bron: Atletiekunie.nl)Categorie-indeling

Op deze pagina wordt de leeftijdsindeling van de categorieën bij atletiek uitlegd. Zie ook de website van de Atletiekunie.

Categorie

Leeftijd

Minipupillen

6 en 7 jaar

Pupillen C

8 jaar

Pupillen B

9 jaar

Pupillen A

10 en 11 jaar

Junioren D

12 en 13 jaar

Junioren C

14 en 15 jaar

Junioren B

16 en 17 jaar

Junioren A

18 en 19 jaar

Senioren

20 tot en met 34 jaar

Masters

Vanaf 35 jaar

Pupillen, junioren en senioren

De leeftijden die in bovenstaande tabel genoemd worden gelden in het jaar dat je die leeftijd hebt of bereikt. De categorie-indeling verandert vanaf 1 november van het jaar.

Bijvoorbeeld: iemand die 9 jaar wordt in dat jaar, is tot en met 31 oktober van dat jaar pupil B. En vanaf 1 november pupil A.

Senioren

Vanaf je 20e tot en met je 22e jaar ben je neosenior. Deze cateogrie valt onder de senioren.

Masters

De categorie-indeling bij masters is per 5 jaar en op de dag dat je jarig bent. Bijvoorbeeld: master 35 ben je vanaf de dag dat je 35 wordt tot de dag dat je 40 jaar wordt, vanaf je 40e verjaardag ben je master 40.

Terug naar boven