Hardlopen

Atletiekcafé ATV Venray druk bezocht

 

Afgelopen week heeft het eerste Atletiekcafé van ATV Venray zeker aan de verwachtingen voldaan. In twee sessies wisten de drie gastsprekers zowel de jeugd als aansluitend de volwassenen te boeien met verhalen over het bedrijven van topatletiek. Het publiek werd getrakteerd op alles wat er komt kijken bij succesvol (willen) zijn in de meerkamp, het speerwerpen of de lange afstanden van de wegatletiek. Van het belang van voldoende rust tot

en met de dopingcontrole, echt alles kwam aan bod.

 

De drie gastsprekers toonden in hun presentaties niet alleen de passie voor atletiek maar vooral wat je moet doen en laten om zover te komen.

De 17-jarige meerkampster Anne Knijnenburg bijvoorbeeld traint zeven dagen per week zo’n twee keer per dag. Doordeweeks doet ze dat op het nationaal Sportcentrum Papendal waar ze het trainen kan combineren met haar studie sportkunde. Dat trainen is uiteraard enorm belastend en eist veel van haar lichaam. Ze heeft dan ook een gemiddelde nachtrust van 10 uur. Dus bijna elke avond ligt ze uiterlijk om half tien in bed.

En dat allemaal met haar gedrevenheid en focus op slechts dat ultieme doel: meedoen aan de Olympische Spelen van 2014 in Parijs!

 

Johan van Lieshout miste door blessures tot twee keer toe die deelname aan het hoogst haalbare. De man die gewoon speerwerpen ademt, liet de aanwezigen aan de hand van beelden zien hoe geweldig dit onderdeel is. Maar tegelijk ook hoe ongelooflijk technisch en ingewikkeld.

En het meest verrassende: tot hilariteit van het vooral hardlopend publiek, presenteerde en definieerde hij speerwerpen ook als een loopnummer, maar dan wel met een bovenhandse strekworp. Immers, de snelheid van de aanloop speelt een heel grote rol in de afstand die een speer aflegt.

 

Huidig Nederlands kampioen op de halve marathon Jesper van der Wielen legde in zijn verhaal het accent op de verhouding tussen kwalitatief trainen en kwantitatief trainen. Op de juiste wijze omgaan met de zwaarte van een training, veel variëren en voldoende rusten, vormen de basis van zijn succes. Ondanks zijn intensieve trainen heeft hij nog niet te maken gehad met verschijnselen van overtraindheid. En net als meerkampster Anne gaat ook hij uiterst nauwkeurig en bewust om met de benodigde voeding. Waar Anne bijna leeft op louter magere kwark, haalt Jesper zijn energie vooral uit sportdrank vol van koolhydraten.

 

Na afloop vond in het sfeervol ingerichte clubgebouw van de vereniging nog een ‘meet & greet’ plaats met de sprekers. De sportieve gasten bleven tot laat in de avond hangen en staken zo veel kennis op over de ‘do’s and don’ts’ van atletiek. ATV Venray gaat dan ook heel graag verder met die aangereikte informatie en hoopt daarmee nog meer atletiekers aan te trekken.

 

 

Atletiek biedt zoveel meer dan Hardlopen

Onder deze noemer organiseert Atletiek- en Triatlon Vereniging Venray (ATV Venray) op vrijdagavond 15 november 2019 een informele en gezellige avond boordevol informatie over atletiek.


 

ATV Venray wil u graag nader kennis wil laten maken met ‘de moeder aller sporten’. Daartoe zal een drietal gastsprekers komen vertellen over hun successen en wat daar zoal bij komt kijken:

 

  • Anne Knijnenburg, is een B-juniore van 17 jaar oud, meerkampster en onder meer in 2018 Nederlands kampioen op 800m en 1500m.
  • Johan van Lieshout, is meervoudig Nederlands kampioen speerwerpen en was 18 jaar lang houder van het Nederlands record. Tegenwoordig traint hij trainers.
  • Jesper van der Wielen, huidig Nederlands Kampioen halve marathon
 
Het programma in beknopt overzicht:
18.00 – 19.30 uur: De gastsprekers richten zich tot de ATV-junioren en de overige Venrayse jeugd.
Vanaf 19.45 uur: Inloop avondprogramma.
Vanaf 20.00 uur: Gastsprekers presenteren atletiek.

Locatie: clubgebouw ATV "t Wisselpunt, Sportlaan1, Venray

Iedereen is welkom (lid of geen lid van ATV) en de toegang is geheel gratis

Atletiekcafé en ATV

Vrijdag 15 november organiseert ATV Venray haar eerste atletiekcafé.

In clubgebouw ’t Wisselpunt aan de Sportlaan 1 is er dan een informele en gezellige avond boordevol informatie over atletiek.
Onder de noemer ‘Atletiek biedt zoveel meer dan Hardlopen!’ heeft Atletiek- & Triatlon Vereniging Venray een drietal gastsprekers uitgenodigd om te komen vertellen over hun successen en wat daar zoal bij komt kijken.
Ongeacht de mate van voorkennis van of betrokkenheid bij atletiek, de sprekers zullen zeker iedereen weten te boeien met de verhalen over hun ervaringen.
 
Initiatief
De Venrayse atletiekvereniging, die in 1976 werd opgericht en inmiddels zo’n 400 leden kent, heeft aan de Sportlaan een prachtig complex met een eigen clubgebouw. Terecht wordt hier gesproken van sportcomplex want er valt zoveel meer sport te beleven dan alleen hardlopen op de baan.
Juist om die andere onderdelen van de atletiek onder de aandacht te brengen, ontstond het idee om succesvolle en ervaren atleten hierover te laten spreken. Het lukte de initiatiefnemers inderdaad deze vast te leggen voor 15 november, in de hoop zo meer mensen enthousiast te krijgen en wellicht zelfs in een mate dat ze die onderdelen willen gaan oppikken en beoefenen.
De ervaring heeft namelijk geleerd dat het merendeel van de mensen uit de regio, ATV Venray enkel maar associeert met hardlopen. De spring- en werponderdelen zijn vaak minder bekend maar wel zeker net zo intens als het hardlopen waar het gaat om het trainen en het presteren.

Teamsport
Het idee achter het organiseren van deze avond kent nog een tweede doel. Al denkt bijna iedereen dat atletiek een individuele sport is, er is wel degelijk ook sprake van teamsport.
Zo zijn er voor alle leeftijdscategorieën competities en geldt voor de senioren dat je net als bij voetbal kunt promoveren en degraderen. Een competitiewedstrijd beslaat alle werp- en springonderdelen en de korte en middellange loopnummers. Met een ploeg ga je naar zo’n wedstrijd toe en kun je bij elk onderdeel punten verdienen op basis van de geleverde prestatie. Doorgaans doet een atleet op zo’n wedstrijddag mee aan twee onderdelen waarbij het dus zaak is dat elk onderdeel wel bezet is. Immers, verstek laten gaan levert geen punten op.
Bij ATV Venray draait bij jeugd de competitiedeelname op volle toeren. De pupillen en ook de
CD-junioren zijn als team duidelijk zichtbaar op wedstrijddagen. Dat geldt helaas nog niet zo voor de oudere atleten. Juist door afwezigheid van de springers en de werpers, laat ATV Venray bij deze categorieën het momenteel afweten. En dan te bedenken dat een wedstrijddag in het algemeen een hele dag lekker buitensporten is met respect voor elkaars prestaties. Bovendien bied je zo’n treffen de kans biedt om ervaringen uit te wisselen. Waarmee de atletieksport ook direct het sociaal aspect toont.

De sprekers
Het drietal sprekers dat ATV Venray heeft uitgenodigd, kan daar zeker over meepraten.
Anne Knijnenburg is 17 jaar en een veelzijdig meerkamptalent. Op de ranglijst over 2019 staat de B-juniore bij het onderdeel 7-kamp op een verdienstelijke 15e plaats. In 2018 werd ze zowel op de 800m als de 1500m Nederlands kampioene. Toch kiest ze ervoor haar veelzijdigheid verder te ontwikkelen binnen de meerkamp.

Johan van Lieshout was van 1999 tot 2017 in het bezit van het Nederlands record speerwerpen met een afstand van 80.51m. Via de schoolatletiek werd hij liefhebber van het speerwerpen en houdt hij zich sinds het einde van zijn actieve carrière bezig met het promoten van dit technische atletiekonderdeel, het ontwikkelen van leerlijnen en het trainen van clubtrainers.
Jesper van der Wielen is 28 jaar en gaat al vanaf zijn zevende hardlopend door het leven. Als B-junior koos hij definitief voor de hardloopsport. Hij begon met het lopen van de 800m en 1500m en legde daarmee de basis voor zijn huidige snelheid op de langere afstanden. De huidig Nederlands kampioen Halve Marathon in een fraaie tijd van 1.02.56 heeft ook scherpe tijden staan op de “wat kortere” afstanden.

Het programma
De jeugd vormt momenteel het hart van de atletiekbeleving in Venray. Daarom is er op 15 november van 18.00 – 19.30 uur eerst een programma, met de gastsprekers, speciaal voor hen maar ook jonge niet-leden zijn zeker welkom.
Vanaf 19.45 uur staat het clubgebouw open voor alle volwassen belangstellenden. Om 20.00 uur komen alle gastsprekers aan het woord met hun verhalen. Dit informatieve deel gaat duren tot ongeveer 22.00 uur waarna wordt afgesloten met een gezellige nazit.
Onder het genot van een hapje en drankje kan zo verder worden gesproken over de pracht van de atletiek en de toekomst van ATV Venray.

Johan van Lieshout

Atletiek biedt zoveel meer dan Hardlopen!’

Vanaf 20.00 uur laten drie gastsprekers horen en zien wat atletiek voor hen betekent, wat het hen heeft gebracht en wat ze daarvoor (hebben) moeten doen. Aan het woord komen B-juniore en meerkampster Anne Knijnenburg en de huidig Nederlands kampioen op de halve marathon Jesper van der Wielen.
 

Johan van Lieshout

Johan Van Lieshout is meervoudig Nederlands kampioen speerwerpen en tegenwoordig trainer van atleten en trainers.
Jong geleerd……..
Nadat hij op 8-jarige leeftijd begon met handballen bij Oranje Wit Helmond, maakte Johan van Lieshout al vrij vroeg de overstap naar atletiekvereniging HAC. Als 14-jarige C1-junior wierp hij in 1983 bij zijn eerste wedstrijd al 32.80m. Met direct de volledige steun en support van zijn ouders, legde hij met die worp meteen het fundament van zijn indrukwekkende carrière. Want daar mag je toch zeker wel van spreken als je achtvoudig Nederlands kampioen bent en bovendien zo’n 18 jaar houder bent geweest van het Nederlands record.

…… is oud gedaan.
De weg naar die successen was er wel een met hobbels, ofwel met pieken en dalen. Want in 1983 scheurt hij ook zijn enkelband en zo komt hij pas een jaar later weer in beeld als hij met een worp van 51.26m in Beek eerst Zuid Nederlands kampioen wordt en aansluitend ook Nederlands kampioen.
Maar zo vergeet hij bij zijn eerste interlandwedstrijd tegen Westfalen ook zijn spikes mee te nemen en loopt het begin van zijn internationale optredens uit op een teleurstelling.
Daarna gaat het evenwel snel.
Weer Nederlands kampioen in 1985, eerste echte speerwerpblessure in 1986 en het jaar daarna met een Nederlands record naar de Europese Kampioenschappen voor junioren waar hij 12e wordt.
In 1988 werpt hij voor het eerst boven de 70m en kwalificeert hij zich met 72.66m voor de Wereldkampioenschappen junioren.

Terwijl hij steeds verder werpt en opnieuw een ernstige blessure aan de rug doorstaat, gaat hij in 1990 toch met een worp van 79.16m naar de Europese Kampioenschappen en verslaat daar onder meer ene Jan Železný (drievoudig Olympisch kampioen en sinds 1996 houder van het wereldrecord met 98.48m).
Vanaf 1992 wordt Johan van Lieshout maar liefst acht jaar op rij Nederlands kampioen en werpt hij in juni 1999 in het Finse Lahti met 80.51m. een aansprekend nieuw Nederlands record. Bovendien treedt hij daarmee toe tot het zeer selecte gezelschap van 80m-werpers.
Toch moet hij tot tweemaal toe vooral vanwege blessures helaas de Olympische Spelen (van Atlanta en Sydney ) missen.
 
Een virus dat je nooit meer loslaat
“Mijn carrière is er een met veel bergen en dalen waarop ik pas achteraf best wel met trots terugkijk.
Tegenwoordig ben ik trainer en coach van jonge speerwerpers. Dit is door Tom Egbers in gang gezet. Die stond in 2015 letterlijk met zijn vader aan mijn deur om te vragen of ik iets voor hem kon betekenen.
Ik heb het speerwerpen nooit helemaal los kunnen laten en ben me door Tom echt gaan verdiepen in het voor mij mooiste onderdeel van de atletiek. Ik zeg weleens voor de grap ‘atletiek is speerwerpen met wat bijnummers’. Als je eenmaal besmet bent met dat speerwerpvirus, laat dat je niet echt meer los.
Ik denk dat dat overigens geldt voor alle technische onderdelen. Als je immers begrijpt hoe een nummer technisch in elkaar zit, ga je er steeds meer de schoonheid maar ook de moeilijkheid van inzien. Om een voorbeeld te noemen. In een fractie van ongeveer 0.1 seconde moet je van een aanloopsnelheid van zo’n 7 à 8 m/sec, een afwerpsnelheid maken van zo’n 30m/sec. Diit is slechts een van de puzzels die ik aan het oplossen ben in de begeleiding van talent Tom Egbers.
Bovendien heb ik eind 2018 voor de Atletiekunie een leergang mogen verzorgen om clubtrainers verder te helpen in het trainen van het speerwerpen. Want speerwerpen is samen met het polsstokspringen het technische onderdeel waar momenteel op ingezet wordt. Met in de nabije toekomst hopelijk Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen.”

Samen lopen bij ATV Venray!

Ben jij besmet met het hardloopvirus? Of wil je er juist graag beginnen met hardlopen maar weet je niet goed hoe? In beide gevallen ben je bij ATV Venray aan het juiste
adres.

             Voor Start to Run klik op de button in de menubalk


Atletiek en Triatlon Vereniging Venray (ATV) is een levende vereniging waar met hart en
ziel gesport wordt. Sporten is de gemene deler, naast een breed scala aan persoonlijke drijfveren. Van gezellig trimmen om fit te blijven tot het bereiken van een topprestatie: dit is allemaal mogelijk bij ATV Venray

Voor iedereen

Het is echter vooral ook een club waar plek is voor iedereen en waar ruimte is voor gezelligheid. We hebben een mooie kantine waar altijd iemand achter de bar staat zodat er na de training nog wat nagepraat kan worden. Verder zijn er in ons clubhuis kleedlokalen met douchegelegenheid en hebben we een in omvang beperkt krachthonk.
Voor een recreant loper bedraagt de jaarcontributie € 113,- (2017), hierin is tevens het lidmaatschap van de Atletiekunie inbegrepen met bijbehorende voordelen waaronder verzekeringen die voor alle leden gelden.

Start to Run Najaar 2019

De leukste cursus om te beginnen met hardlopen

 

Of je nu al fit bent of nog niet. Of je wat kilo’s kwijt wilt of al prima op gewicht bent. Yakult Start to Run is ook voor jou. Wil je met een goed gevoel door je wijk of in het park kunnen rennen? Trots de finishlijn halen? Niet ploeterend maar lachend de kilometers opvreten?

Yakult Start to Run is dé manier om te beginnen met hardlopen.

 

Onze enthousiaste en professionele trainers staan te trappelen om jou hierbij te helpen. Zij laten jou ontdekken wat voor jou het goede tempo is zodat jij met plezier én resultaat na 7 weken 25 minuten hardloopt. Je doet dat samen met andere beginners, dat is wel zo gezellig! We maken je het een stuk gemakkelijker met goede tips en tricks over hardloopschoenen, -kleding en voeding. Zo ontwikkel je een gezonde leefstijl. En voor € 49,50 doe je al mee.

 

Wil jij dat goede gevoel ervaren? Doe dan mee vanaf 7 september 2019, 8:30 uur!

 

Lees meer of schrijf je meteen in:
https://www.yakultstarttorun.nl/verenigingen/atv-venray

Kijk ook op  ATV Start to Run

 

 

groep pr week 1

Samen lopen bij ATV Venray!


Hardlopen

Wij zijn een atletiekvereniging met vele leden uit Venray en de regio. We hebben een grote en enthousiaste hardloopgroep. Hier kan iedereen trainen op zijn eigen niveau. Voor de echte beginner verzorgen we twee keer per jaar de loopcursus Start to Run! Na deze cursus kun je met je “cursusgroep” doorgaan als trainingsgroepen. Om na een klein half jaar aan te sluiten bij onze vaste trainingsgroepen op dinsdag of donderdag. Je bent vrij hierin een keuze te maken en wisselen van groep is natuurlijk mogelijk.

Elke groep heeft een deskundige en ervaren trainer die voor elk lid van de groep aandacht heeft. Beginnende lopers hoeven zich geen zorgen te maken achterop te raken, de snellere loper hoeft niet bang te zijn te langzaam te moeten lopen, de trainingen worden zo ingedeeld dat iedereen zijn eigen looptempo kan bepalen. De trainingen zijn zeer gevarieerd en er is voor elk wat wils, van pittige tempotrainingen op de baan tot heerlijke duurlopen in het bos of buitengebied! Ook hierin zijn keuzes mogelijk.

Trainingstijden

De trainingen beginnen altijd om 19.00 uur op de atletiekbaan. Voor de beginners van Start to Run  gelden afwijkende trainingstijden. De trainingstijden zijn zaterdagmorgen vanaf 8.30 uur een dinsdagavond vanaf 19.00 uur. De cursus Start to Run start jaarlijks in maart en in september. www.yakultstarttorun.nl

Wedstrijden

Elk jaar organiseert ATV de Vlakwatercross, iedereen kan hieraan meedoen. Een overzicht van wedstrijden tref je aan in de hardloopkalender van de AtletiekUnie.

Ben je geïnteresseerd?

Meld je aan via de website (Lid worden) en dan mag je geheel vrijblijvend 4 weken gratis meetrainen alvorens je besluit lid te worden. Heb je nog vragen? Veel informatie kun je vinden op deze site, maar je kunt ook bellen of mailen naar Andre Jansen:

T   06-27113413
E  Lopersgroep@atvvenray.nl

Tot ziens bij ATV Venray!
Wij zullen je in ieder geval van harte welkom heten
Terug naar boven